Tapasztalatok a cédrusmagok csíráztatásával kapcsolatban

You are currently viewing Tapasztalatok a cédrusmagok csíráztatásával kapcsolatban

Ebben a cikkben Nataliya Vasyukova osztja meg tapasztalatait a cédrusmagok csíráztatásával kapcsolatosan.

1. A cédrusmagokat két napig vízben áztattuk, a vizet naponta cseréltük. Ez alatt az idő alatt a csíraképes magok megduzzadtak és lesüllyedtek az edény aljára.

2. A továbbiakban szükséges a magok kezelése, melynek során a természetes téli körülményeket imitáljuk. Ehhez készítsünk nedves homok-talaj keveréket és keverjük el benne a magvakat. A keveréket tegyük hűtőbe, vagy helyezzük a hó alá. Nagyon fontos, hogy a hűtés teljes időtartama alatt a magvak nedvesen maradjanak. A hó alatt megfelelően nedvesek maradnak, viszont a hűtőgépben történő hűtés során időnként pótolni kell a nedvességet és ellenőrizni a csírázás állapotát. Ez a folyamat kb. 2-3 hónapig tart.

3. Amint a maghéjak megrepednek és a csírák megjelennek, a magokat kis edényekbe, termőföldbe ültethetjük. A cédrusmagok számára legjobb, ha a földkeverék tartalmaz tűlevelű fák számára alkalmas földet és homokot is. A vízelvezetéshez cédrusmag héjat, vagy toboz szirmokat a legjobb használni.

4. A kicsírázott magokat gyökerükkel lefelé ültettem el és kókusz szubsztrátot (talajszerkezet javító) szórtam a tetejére.
Két nappal később a kicsírázott magok az edényben kisarjadtak. A kis hajtásokról nem szabad eltávolítani a maghéjakat! Nagyon fontos, hogy magától dobja le őket a cédrus növényke.

5. Májusban kiraktuk a cédrus csemetékkel teli edényt a szabadba és ott hagytuk. Az első 2-3 évben jobb, ha nem ültetjük át a növénykéket, hadd növekedjenek az ültető edényben a szabad ég alatt, a hideg sem zavarja őket.

Ültetési tapasztalat Natalia Vasyukova-tól:

– Én Január 20-án tettem az előkezelt magokat a földkeverékbe,

– Február 14-re csíráztak ki,

– Január 20-án ültettem el őket az ültető edénybe,

– Néhány napon belül a kis hajtások kiemelkedtek a talajból.

(Az írás a V. Megre hivatalos honlapján megjelent cikk fordítása)