Elizaveta Krestyeva- A leggyakrabban felmerülő kérdés a Családi Birtokkal kapcsolatosan

You are currently viewing Elizaveta Krestyeva- A leggyakrabban felmerülő kérdés a Családi Birtokkal kapcsolatosan
Ha az én véleményemre lennének kiváncsiak azzal kapcsolatban, hogy mi az a kérdés, amit leggyakrabban feltesznek a Családi Birtokok alapítóinak – minket is beleértve -, gondolkodás nélkül azt mondanám:

„Miből éltek?”

  Másképpen megfogalmazva a kérdést:

„Hogyan kerestek pénzt?” , „Van állásotok?”, „Mennyibe kerül így élni, különösen, ha még építkeztek is?”

100 emberből 99 ezzel a témával kapcsolatosan tesz fel kérdéseket, különbözőképpen megfogalmazva. A beszélgetések akár órákon keresztül kizárólag az anyagiak körül pörögnek. Ez az „őrületbe kerget” engem.

Nagyon ritkán egy-egy ember felteszi a megfelelő kérdéseket is:

„Hogy csináltátok?”, „Hogyan hoztátok létre a Családi Birtokot?”,  „Mire van szükség ahhoz, hogy ezt létre tudjuk hozni?”, „Hogyan kezdjünk hozzá?”

Sajnos a megfigyeléseim azt mutatják, hogy azoknak az embereknek, akik egyfolytában csak az anyagiakon rágódnak, gyakorlatilag esélye sincs létrehozni a saját Családi Birtokukat. Azért van ez így, mert ők olyan túlélési mintában élnek, amelyben a legfőbb feltétel a pénzkereset. – mondja Elizaveta Krestyeva

És itt nem arról a fajta pénzkeresetről beszélek, amikor valamilyen cél elérése érdekében keres valaki pénzt, hanem az öncélú pénzkeresetről, amikor maga a pénzbevétel a fontos. Sokan azt gondolják, hogy ha ez a folyamat megszakad, akkor borzalmas éhhalál vár rájuk.

Nem lehet számukra bebizonyítani, hogy létezik olyan állapot, amikor nem maga a pénz a cél, és még csak nem is az eszköz, hanem inkább egy „kísérő körülmény”, amely megjelenik a cél felé tett lépéseket kísérve. Kell, hogy legyen egy célod, legalább egy ici-pici cél!!!

Mert a pénz és a lehetőségek csak egy meghatározott cél érdekében tudnak megjelenni, a legkülönfélébb – gyakran a legváratlanabb – forrásokból, amelyek között a legritkábban szerepel a hivatalos irodai munka.

De az emberek egyáltalán nem értik, hogy miről is van szó valójában. Az áldozati gondolkodásmód dominál, amelyre az elmúlt évszázadban alaposan be lettünk idomítva…  Ez a garancia arra, hogy az emberek ne legyenek képesek a saját életük teremtőivé válni. Az áldozatok pedig nagy gonddal adják át „tudásukat” a gyermekeiknek.

Pedig egyszerűen csak meg kellene változtatni a kérdésfeltevést. Emberek! Nem „mit?”, hanem „hogyan?”.!

Hogyan tudok létrehozni egy Családi Birtokot?

Hogyan bonthatom le ezt a célt lépésekre?

Mi lehet most azonnal az első lépés?

A győztesek nem problémákban gondolkodnak. A feladatokat látják. Ha valami nem működik, akkor leülnek, a „buksijukat” vakargatják és elgondolkodnak azon, hogy hol hibáztak. Hogyan lehetne más módon megoldani a problémát? Aztán felállnak és újrakezdik, újra meg újra, konokul, türelmesen lebontják a falakat… Előbb vagy utóbb feltárulnak az új lehetőségek. 

Az áldozat egyszer nekimegy a falnak, aztán siránkozni kezd, hogy neki nem ez a célja, más küldetése van, éppen nagy fájdalmai vannak, vagy lelki krízísben van, vagy nincs elég pénze, vagy fél a nulláról kezdeni – a kifogások listája végtelen…

Amikor a megfelelő kérdést tesszük fel, akkor megérkezik a megoldás, az események megfelelő összerendeződése. A személyes értékek feltárulnak a játéktéren. Amikor megtörténnek ezek a felismerések, feltárul a következő lépés, új megoldások jelennek meg.

Ez egy fantasztikus folyamat, amely belső felfedező utakra visz bennünket és végül eljuthatunk a személyes szabadságig. – mondja Elizaveta Krestyeva.

És mi értelme van a személyes értékek feltárásának, ha az nem megfelelő egy másik ember számára? Ez még árthat is, megfoszthat az erődtől, az ihlettől, a saját értékességedbe vetett hitedtől.

Mindenkinek a saját megoldásait kell megtalálni a problémáira. Erről van szó, ez az igazi győzelem. Mindezt figyelembe véve el kell gondolkodnod, mi számodra a fő kérdés?

Mit vagy hogyan?

Elizaveta Krestyeva
Primorsky Krai

2020.09.15. (V. Megre hivatalos honlapján megjelent cikk fordítása)