Hogyan csíráztassunk szibériai cédrusmagot

You are currently viewing Hogyan csíráztassunk szibériai cédrusmagot

Sokan az orosz erdészek közül (különösen V.V. Assanov) nem osztják azt az elterjedt álláspontot, hogy a cédrusfa nevelése különösen nehéz lenne, illetve, hogy a cédrusfa lassan növekszik. Természetes körülmények között, a tajgában, a cédrus 40-50 év után kezd termőre fordulni. Művelt ültetvények esetén, tápanyagok adagolásával, gondos ápolással néhány cédrusfajta évi fél méteres növekedést is elérhet, és 15-20 év után már termőre fordulhat, és termést hozhat 2-3 évente, esetleg évente.

A szibériai cédrust magról lehet nevelni.

Legjobb a természetből begyűjtött magokat elültetni. Az üzletben megvásárolt magvaknál, figyelembe kell venni, hogy a csírázóképességük alacsonyabb lehet. A cédrus magvak elültetésére április vége, május eleje a legalkalmasabb időpont. Kb. 90 nappal az ültetés előtt kezelésnek kell alávetni a magvakat. A kezeletlen magvak (ha túlélik a telet) akkor csak következő tavasszal fognak kicsírázni. Ha nem kezeljük a magvakat, akkor közvetlenül a fagy előtt érdemes elültetni őket, hogy a kártevők ne tudják tönkretenni, és be kell fedni őket avarral, hogy ne fagyjanak el.

A legmegbízhatóbb azonban a tavaszi ültetés a magok előkezelése után. Ehhez a magokat két órára be kell áztatni 50%-os kálium-permanganát oldatba, hogy a palánták ne kaphassanak el semmilyen betegséget.
Azután a magvakat forró (40-50C°-os) vízzel kell leönteni, a vízben kell őket hagyni 3 napig. A vizet naponta le kell cserélni.
Ezután a magvakat alaposan össze kell keverni háromszoros mennyiségű tőzegmorzsalékkal, vagy közepes szemcséjű, átmosott folyami homokkal. A tőzeg vagy a homok legyen nedves. A homok annyira legyen nedves, hogy ha a tenyerünkben összeszorítjuk, akkor összeálljon, de a víz ne csepegjen belőle. A tőzeg pedig annyira, hogy a tenyerünkben összeszorítva csak egy-egy csepp csepegjen belőle.

Az elkészített keveréket egy fa dobozba kell beleszórni kb. 10-20 cm vastag rétegben. A doboz aljára és oldalára lyukakat kell fúrni, hogy biztosítsuk a megfelelő szellőzést. A keveréket legalább 15 naponta újra be kell nedvesíteni annyira, mint a folyamat megkezdésekor tettük. A kezelést 4-6 C°-on kell folytatni a pincében vagy bármilyen hűvös helyen. Lehet az hűtőszekrény is. A hőmérséklet csökkenhet -4 C°-ig, de ez ne tartson tovább 2-3 napnál.

Nagyon érdekes megfigyelni, hogy hogyan növekszik a cédrus! Először egy kicsi zöld hurok jelenik meg. Aztán ez kiegyenesedik és kihúzza a mag héját a földből, mint egy kis kupakot a szár tetején. Azután általában a smaragdszínű kis tűlevelek kinyílnak és a maghéj leesik. A kis palánták felkeltik a madarak figyelmét is. Gyakran lecsipegetik a maghéjakat róluk, és ilyenkor sajnos kihúzzák a palántákat a földből.

A palánták eleinte nagyon érzékenyek, nagyon oda kell rájuk figyelni.

Érdemes föléjük kb.5-7 cm magasságban egy kis lefedést elhelyezni, ami megvédi őket a madaraktól és a túl erős napfénytől. Kb. egy hónap múlva ezeket a lefedéseket el lehet távolítani.
A cédrus további ápolása már könnyebb. Gyomlálás, talajlazítás, trágyázás. A cédrus számára az egyik legjobb trágya a molyhos ökörfarkkóró (1:10 arányú vizes oldatával kell locsolni).
Az első 5-6 évben a cédrus magassága nem növekszik jelentősen. Azután a növekedés erősen felgyorsul. Nem olyan sokára termésre is számíthatunk.

A. Sorokin, erdész, Zagorsk
A “Tudomány és élet” c. magazin №7, 1986 számának cikke alapján